AlgemeenReuzen

Niet één maar twee duurzame reuzen

Voorgaande jaren hebben we al wat coryfeeën op het gebied van duurzaamheid voorbij zien komen als Duurzame Reuzen op de Reuzedei in Akkrum. Dit jaar doen we het even anders. Onder het mom van Kromme Knilles en Manke Meine vinden we het toepasselijk om dit jaar niet één, maar twee Reuzen voor te stellen. Ze zijn zeer verschillend, maar beide met hetzelfde doel: een duurzame toekomst!

Ferd Crone

Ferd Crone al meer dan 10 jaar Burgemeester van Leeuwarden. Toekomstig lid van de 1e kamer voor de PVDA – een kans die in 2018 op zijn pad kwam – een grote eer en in een belangrijkere positie dan ooit. Crone heeft een groot groen hart aan zijn burgemeesterschap overgehouden met een duidelijk actie-instelling. Als burgemeester kan hij dat achter de schermen als geen ander in praktijk brengen. Voor veel mensen is het onbekend welke grote bijdrage Crone heeft geleverd om Friesland als koploper voor Duurzaamheid op de kaart te zetten. Daarover gaat Ferd Crone in Akkrum een boekje open doen. Een boeiende spreker, met aanstekelijke Westerse humor die ons Friezen goed past. De eretitel ‘Groenste burgemeester van Nederland’ komt hem zonder twijfel toe. En deze groenste Burgemeester van Nederland, neemt afscheid… op de Reuzedei!


Hans Achterbosch

Hans Achterbosch is een zeer veelzijdige ondernemer, architect, pionier, inspirator, visionair en bovenal avonturier. Wat is er voor de generaties na ons en een goede toekomst echt nodig? Het antwoord daarop leidt hem in zijn handelen, daarin geïnspireerd door de woorden van Abraham Lincoln ‘Whatever you are, be a good one’. De grote urgenties om daadwerkelijk met nieuwe innovaties te komen, laat hij zien door CO2 neutraal te bouwen, door het ontwerpen van energie leverende gebouwen en het sturen op een meer circulaire economie c.q. architectuur. Door zijn zorgen te beschouwen en het publiek te confronteren met indrukken en getallen, neemt hij ons mee in zijn ervaringen tijdens klimexpedities en deelt hij zijn inzichten die hebben geleid tot prachtige projecten in binnen en buitenland. Een lezing met inspirerende voorbeelden, schokkende feiten en praktische oplossingen.

Deze 2 Reuzen zijn een waardige aanvulling aan onze lijst en zullen het publiek meenemen en inspireren. Precies datgene waar wij als Reuzedei voor staan. Want met elkaar moeten we zorgen voor een betere en vooral duurzame toekomst. Ook jij kan daar aan bijdragen. Kom 1 juni 2019 naar de Terpstsjerke in Akkrum, dit wil je niet missen!