Eerlijk voedsel en bewust leven

Op de Reuzedei vinden allerlei activiteiten plaats die te maken hebben met inspiratie voor puur, bewust en duurzaam leven. Van biologisch eten tot duurzaam ontstressen en een duurzame lifestyle.

In de diverse stands en foodtrucks maak je kennis met mooie duurzame initiatieven, proef je (h)eerlijke hapjes en kun je deelnemen aan diverse workshops. De deelnemers laten u graag kennis maken met o.a. gezonde sapjes, ijs van verse producten, verse seizoensbloemen uit een eigen pluktuin, biologische wijnen en bieren, natuurlijke kleding en stoffen, fairtrade producten, biologische voedingsproducten, proteïne insecten. Ook zal het niet ontbreken aan deelnemers die graag iets laten zien op het gebied van sport, welzijn, gezondheid en wonen.

Kortom proef, ervaar en beleef bewust leven en eerlijk voedsel tijdens de Reuzedei!

Energie

Op de Reuzedei staan allemaal bedrijven die een deel van de oplossing kunnen hebben voor energiezuinige woningen en die je helpen bij al je vragen. Die je nieuwe inzichten kunnen geven over de vele mogelijkheden die er zijn.

Een warmtepomp, wat is dat en kan het bij mij thuis helpen? Zonnepanelen? Interessant voor mij? Die houtpelletkachel, hoe werkt dat? En past overal een LEDlamp in?

Kom naar de Reuzedei; ook voor jou zijn er mooie en passende oplossingen te vinden. Wellicht bespaar je dit jaar al 100 euro per maand? Het kan!

Groen rijden en elektrisch varen

‘GROEN’ VAN A NAAR B

Elektrische auto’s worden steeds toegankelijker voor een breder publiek. Het tanken van (groene) stroom neemt daardoor meer toe. Ook in Akkrum is het mogelijk om (groene) stroom te tanken bij de speciale parkeerplaatsen achter de Poiesz.

Ook staat in Akkrum een fietslaadpaal, zodat e-bikes geladen kunnen worden. Deze is te vinden op It Heechein.

Het aanbod aan elektrische voertuigen is de laatste jaren enorm gegroeid. Van ‘gewone’ auto’s tot de luxe Tesla, van elektrische steps tot de hypermoderne Segways. Ze staan klaar voor een testrit, zodat je kunt ervaren wat de voordelen zijn om over te stappen op groen rijden.

Zelf genieten van de stilte van een elektrisch aangedreven boot? De Reuzedei is natuurlijk een evenement bij uitstek om te laten zien wat er allemaal is op het gebied van elektrisch varen.

Hergebruik

Hergebruik wordt steeds belangrijker. De circulaire economie is de nieuwe economie, omdat grondstoffen opraken en bijna altijd kunnen worden hergebruikt. Ook in Friesland is deze ontwikkeling steeds meer zichtbaar. Op de Reuzedei zie je een aantal voorbeelden.

Omrin is hét Friese afvalbedrijf van bijna alle gemeenten samen. Het is steeds beter in staat om de afvalstroom te ontrafelen en waar mogelijk deze stroom weer in te zetten als nieuwe grondstof voor nieuwe producten. Plastic bijvoorbeeld, wordt in Heerenveen gescheiden op soort en weer ingezet voor nieuwe producten. Het wordt dan ook steeds belangrijker dat er ook aan de bron (thuis) beter gescheiden wordt. In het belang van iedereen. Bijna alle vuilniswagens, personenauto’s en vrachtwagens van Omrin rijden tegenwoordig op groen gas. Het bedrijf maakt steeds meer biogas uit het afval van particulieren. Als je de groene container buitenzet, weet je bijna zeker dat de lokale bussen hier op rijden.

DSC_0857
Kinderen

De Reuzedei is natuurlijk niet alleen maar voor de ouderen, maar ook voor de kinderen. Daarom is er het kinderteam. Wij zorgen ervoor dat ook voor de kinderen de Reuzedei onvergetelijk wordt.

Door het hele dorp hebben wij verschillende activiteiten geregeld.

  • Springkussens
  • Knutselactiviteiten
  • Reuze kleurplaatwedstrijd
  • RC zeilboten

Wij rekenen op een mooie dag voor jong en oud!