Reuzedei

André Kuipers – Reus 2022

De 10e editie van de Reuzedei gaat plaatsvinden. En hoe geweldig is het om dit jaar – 10 jaar na Wubbo Ockels – weer een groot man vanuit de ruimtevaart te mogen verwelkomen als Reus 2022.

Sprong in het Heelal

Als jongen zat hij bij de radio te luisteren naar ‘Sprong in het Heelal’. Spannende verhalen over astronauten, raketten en de planeten – over het heelal. Zo kon een jongensdroom ontstaan die heeft geleidt naar niet 1 maar 2 ruimtemissies met een totaal van 204 dagen in de ruimte.

Carrière

Natuurlijk is er veel meer te zeggen over Kuipers. Na zijn studie geneeskunde ging hij bij de Koninklijke Luchtmacht. Daar ging hij aan de slag als keuringsarts en onderzocht de ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten. Bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA werkte hij daarna als arts en wetenschappelijk onderzoeker. Sinds 1998 is Kuipers onderdeel van het Europese astronautencorps en trainde jarenlang over de hele wereld om zich klaar te stomen voor de ruimte.

De ruimte in

Tijdens de eerste missie in 2004 ging hij 11 dagen de ruimte in naar het internationale ruimtestation ISS. Veel te kort volgens Kuipers. Dit leidde tot zijn tweede missie in 2011 – welke meteen de langste Europese vlucht was – met maar liefst 193 dagen in de ruimte inspireerde hij velen met zijn updates in de media. Aan boord was hij naast arts en wetenschapper ook boordingenieur, docent, klusjesman en schoonmaker. Een veelzijdig man.

Laten we zuinig zijn op onze planeet

Tijdens zijn ruimtemissies genoot Kuipers van het uitzicht. Hij zag een wereld zonder grenzen met prachtige woestijnen, bossen, de mooiste eilanden en uitgestrekte oceanen. En blauw paradijsje omgeven door het zwarte heelal.

Kwetsbaar

Hij zag hoe flinterdun de dampkring – die leven mogelijk maakt – is. De bossen die verdwijnen door houtkap. Luchtvervuiling boven dichtbevolkte gebieden en lichtvervuiling in de nacht. Dit maakt onze planeet kwetsbaar.

Goede doelen

Hij werkt vanuit zijn eigen André Kuipers stichting aan mooie projecten zoals de Spacebuzz Foundation – het introduceren van een overvieweffect voor kinderen in heel Nederland. Verder vraagt hij aandacht als ambassadeur voor vele goede doelen, waaronder het Wereld Natuur Fonds en stichting Natuurwijs. Met diverse onderwerpen die hij met zijn brede kennis en ervaring uniek weet te belichten, brengt hij o.a. techniek, energie in de toekomst en duurzaamheid duidelijk in beeld. Onderwerpen waar wij op de Reuzedei als geen ander bekend mee zijn en wat maakt dat we Reuzeblij zijn dat we André Kuipers onze reus 2022 mogen noemen.

‘Niet de eerste Nederlander in de ruimte, maar wel de Nederlander die zijn astronautenavontuur het best heeft weten te verzilveren. Woont u een lezing van Kuipers bij, dan kunt u rekenen op ‘een unieke inkijk in de wereld van de bemande ruimtevaart’. Bron: Quotenet.nl

De toekomst

De voorspelling in 2012 van Wubbo Ockels dat we over 10 jaar alleen maar elektrisch varen, is zo goed als realiteit, meer en meer bedrijven haken hier op in en inmiddels is er voor ieder wat wils te krijgen. De zonnebootraces zijn hier een mooi voorbeeld van, waarbij de aanmeldingen van het aantal zonneboten ieder jaar groter word. De voorspelling van Ockels maakt het Interessant om nu ruim 10 jaar later opnieuw te kijken naar de stand van zaken en wellicht dat Kuipers een nieuwe voorspelling wil doen over zijn kijk op energie en duurzaamheid over 10 jaar.

Foto: Nico Kroon / Tekst: Joelle Rademakers