Reuzen

Bas Eickhout – Reus 2016

Bas Eickhout

De Reuzedei gaat haar 6e editie in. Het is een traditie geworden om beroemde Nederlanders die hun sporen hebben verdiend in Duurzaamheidsland naar de Reuzedei te halen. Dit jaar is Bas Eickhout de Reus. Hij staat al jaren in de Trouw Duurzame-top 100 en in 2014 zelfs op de eerste plaats. Bas is een politicus, maar geen gewone. Bas is voor GroenLinks lid van het Europese Parlement en hij wordt gezien als de meest invloedrijke politicus op het gebied van energie en Klimaatbeleid. Een kort interview met deze Reus:

Wanneer is het eigenlijk begonnen, die duurzame bevlogenheid? 
“Op de basisschool was het er al. Ik had altijd interesse in bedreigde diersoorten, de grote soorten dan hè, dat afslachten van neushoorns, olifanten, walvissen, zeehonden. Ik kon er niet tegen. Hoe wij als mens omgaan met die grote, maar zo kwetsbare dieren. Ik heb er een keer een spreekbeurt over gehouden op de basisschool. Daar stond normaal een half uur voor. Maar ik was een uur en een kwartier aan het woord. De leerkracht liet me mijn verhaal afmaken, blijkbaar was het niet te saai.”

“In mijn jonge jaren wilde ik me bij Greenpeace aansluiten om met kleine rubberbootjes walvisvaarders te gaan blokkeren. Maar ik kwam er achter dat ik misschien toch niet zo’n held ben. Ik bedacht dat ik er misschien beter voor ben toegerust om met mijn hersenen te proberen de wereld te redden.”

Hoe ziet Nederland er op het gebied van energie en klimaat uit in 2050?
“We staan op een belangrijk scharnierpunt. We staan aan de vooravond van een transitie naar een andere economie. We zijn nu zo ver dat we kunnen groeien naar een circulaire economie, waarin we onze grondstoffen hergebruiken en lokaal kunnen produceren. De mogelijkheden voor afvalscheiding, van het hergebruiken van grondstoffen, het hernieuwbaar maken van energie zijn enorm verbeterd. Maar nu moeten we dan ook doorpakken. We moeten naar een economie waarin energie zwaarder wordt belast als je meer gebruikt.

LC 9 mei 2016 – Klik voor de PDF