MediaReuzedei

Zonnig Reuzedei 2024 trekt veel publiek

De 12e editie van de Reuzedei is weer een groot succes geweest. Het record aantal kraampjes op de duurzame markt, de NK Groenleven Zonnebootrace en het zonnige weer trekt veel bezoekers naar Akkrum.

In een volle kerkzaal hield de Reus van dit jaar, Gerrit Hiemstra een interessante lezing over de klimaatveranderingen. Gerrit Hiemstra ging in op: “Er is geen balans meer op de aarde. De onbalans wordt steeds groter. Het weer van vroeger bestaat niet meer. Dat komt ook niet meer terug. De winters zullen steeds warmer worden. Hoe nu verder? Wat kunt u zelf doen?”.

De duurzame reus van Akkrum ging dit jaar naar Repair Cafe Akkrum. Elke eerst en derde woensdag van de maand staan er een tiental vrijwilligers klaar op ’ t Plein in Leppehiem om uw probleem op te lossen. Geen klus is deze mensen te veel van repareren van kapotte stofzuigers, lampen, klokken tot aan het inkorten van broeken en inzetten van ritsen in uw kleding.. De prijs werd uitgereikt door wethouder Gerrie Rozema van de gemeente Heerenveen.

Op de duurzame markt kon men weer genieten van gevarieerde producten voor puur, bewust en duurzaam leven. Op het foodplein konden de bezoekers even bijkomen onder het genot van live muziek en een (h)eerlijke hapjes en sapjes. Na het succes van vorig jaar was er dit jaar ook weer de Rommelmarkt. Met een record aantal deelnemers heeft iedereen de mogelijkheid gekregen om hun producten een tweede leven te geven.

Het zonnige weer zorgde bij het NK GroenLeven Zonnebootrace weer voor veel spektakel. Met 13 teams werd er dit jaar gestreden om de eerste plaats van het NK GroenLeven Zonnebootrace. Vanaf de kade bij de spoorbrug in Akkrum kon iedereen de race prachtig volgen. Daar stond ook een groot scherm zodat de race ook aan de ander kant van Akkrum kon worden gevolgd en de start van de sprint. Het zonnige weer zorgde ervoor dat de zonneboten continu volop konden varen.

Het afsluitende watermuziek feest was dit jaar weer als vanouds. Langs de wateren van Akkrum stonden 13 deelnemers die iedereen in hun bootje wist te boeien met hun muzikale optredens.