Reuzen

Wubbo Ockels – Reus 2012

Over tien jaar zijn alle boten in Fryslân elektrisch. Die verwachting sprak oud-astronaut Wubbo Ockels zaterdag19 mei 2012 uit bij de lezing in de Terptsjerke. Het thema van die zogenaamde Reuzedei is ‘Nieuwe energie beweegt iedereen’. In Akkrum waren zaterdag daarom onder andere zonneboot-races en werd verder een elektrische oplaadpaal voor auto’s geopend.

Hiermee is Akkrum het eerste dorp in Fryslân waar zowel elektrische auto’s, fietsen als boten terecht kunnen.

‘Nieuwe energie beweegt iedereen’

Wubbo Ockels (1946-2014) – Eerste Nederlandse ruimtereiziger

Wubbo’s leven

In 1985 maakte hij als eerste persoon met de Nederlandse nationaliteit een  vlucht door de ruimte met Space Shuttle Challenger.

Vanaf 1986 was Wubbo Ockels werkzaam bij ESA/ESTEC in Noordwijk. Daar heeft hij meerder projecten opgezet als Euromoon (het plan om een een Europese basis op de zuidpool van de maan te stichten) en Teamsat, een in recordtijd ontwikkelde en gelanceerde satelliet.

Hij was als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen tot in 2010, waar hij vele innovatieve en inspirerende projecten leidde. Daarnaast was Wubbo Ockels een gepassioneerd uitvinder. Hij is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

“We zijn geen bijen, die zonder bewustzijn een kolonie bouwen”, waarschuwde Ockels. “Nee, we zijn intelligente wezens, en kunnen ons gedrag observeren. We zijn ons allemaal bewust van waar de mensheid naartoe gaat. We kunnen de mensheid in een betere richting krijgen, als we samenwerken. We moeten ‘symbolen, rituelen en kunst gaan maken om ons geloof in de mensheid te uiten. Vooral de jeugd moet aangesproken worden. Zij zijn de toekomst: ze willen genieten van de natuur, en van de aarde. Hun idolen kunnen een voorbeeld zijn. Festivals en musicals kunnen de boodschap uitstralen. Laat elk van ons zijn geloof uitspreken in een duurzame mensheid.”