Reuzen

Dr. Prof. Jan Rotmans – Reus 2014

Jan Rotmans aan het woord. Ieder jaar biedt de Reuzedei in de Terptsjerke het podium aan een ‘duurzame reus’ die de bezoekers inspireert met zijn of haar visie op een duurzame samenleving. Na Wubbo Ockels en Marjan Minnesma is dat voor 2014 Jan Rotmans, maatschappelijk gedreven wetenschapper en promovendus op het gebied van klimaatverandering.

Wij leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk
– Jan Rotmans

Jan Rotmans wordt van jongs af aan gedreven door het idee dat de wereld eerlijker moet zijn. Als kleine jongen had hij geen ambities voor brandweerman of politieagent. Hij had een enorm honger naar kennis en wilde maar 1 ding: professor worden en de wereld verbeteren. Op die manier zou iedereen op een eerlijke en gelijkwaardige manier op een mooiere aardbol kunnen wonen

Een kantelaar kan anderen meekrijgen 
en succesvol een nieuw pad inslaan.

WIE WEZENLIJK WIL VERANDEREN MOET EERST TOT STILSTAND KOMEN

Tot stilstand werd Jan Rotmans gedwongen na een – zeer ernstig – fietsongeluk. Tijdens zijn lange revalidatietijd bereikte hij zijn eigen kantelpunt en zag de noodzaak: De transitie niet alleen bestuderen maar ook haast maken met de uitvoering ervan.

Dat vroeg om een persoonlijke transitie van Jan. Niet als activist de mensen in het harnas jagen, maar juist de mens in het hart raken. De mens verleiden om mee te veranderen naar het grotere doel.

IK STA VOOR DE SAMENLEVING DIE AAN HET VERANDEREN IS

Als weldenkende mens kun je niet accepteren dat de mensheid de wereld aan haar lot overlaat. We zijn hier niet op aarde om elkaar uit te roeien. Ik voel het als een morele plicht om alle talenten die ik in me heb ten dienste te stellen van de samenleving. Je kan de verandering niet buiten jezelf neerleggen. Je wil er mee aan de slag!