Sponsors

Gemeente Heerenveen

De gemeente Heerenveen is een duurzame gemeente en doet dit samen met de inwoners. Zo streven wij er naar om in 2050 energieneutraal te zijn en geen afval meer hebben. Ook willen we voor iedere bewoner een gezonde leefstijl creëren en een veilige leefomgeving. Het thema duurzaamheid omval veel, zoals fairtrade, elektrisch rijden en zonneparken.

Gemeente Heerenveen
Sponsor van de Reuzedei

Woont u in de gemeente Heerenveen en heeft u een eigen huis? Wilt u energiezuinig wonen of denkt u na over zonnepanelen? Er zijn subsidies van provincie en Rijk beschikbaar om u hierbij op weg te helpen. Samen met alle andere gemeenten in Friesland hebben we een zonnekaart ontwikkeld, met alle gegevens over PV-panelen op uw woning.

Duurzaam wonen

Wat is de zon op uw dak waard?

Denkt u na over het kopen van zonnepanelen en wilt u weten of uw dak geschikt is? Gebruik dan onze zonnekaart. Hier kunt u snel en simpel kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. U hoeft alleen uw adres op te geven en de zonnekaart berekent hoeveel zonnepanelen op uw dak passen, wat dit kost en oplevert in euro’s en in CO2 winst. Handig dus.

Subsidie voor energie besparen en/of opwekken van duurzame energie

Wilt u uw huis (beter) isoleren? of wilt u zelf duurzame energie opwekken om uw huis te verwarmen? Het Rijk heeft verschillende subsidies waar u iets aan kunt hebben. Op onze gemeentelijke website Smûck en Sunich vindt u een overzicht. Ook leest u hier meer over het lenen voor duurzame energie.

Meer met Minder maakt het u makkelijk om energie te besparen in uw huis. U wilt thuis energiebesparende maatregelen nemen. Maar hoe betaalt u die? Vraag subsidie aan! Of regel een aantrekkelijke financiering.

Energiesubsidiewijzer

Energiebesparing in huis loont. Het zorgt voor een lagere energienota, meer comfort én een beter klimaat. Voor het nemen van energiebesparende maatregelen in woningen bestaan verschillende regelingen. Voor woningeigenaren is het niet altijd duidelijk welke subsidies en regelingen er zijn en of zij ervoor in aanmerking komen. De Energiesubsidiewijzer brengt daar verandering in.

Duurzaam wonen

In de toekomst moet iedereen in Nederland overstappen van aardgas naar een duurzame energiebron. Voor het verwarmen van de woning, het gebruik van warm water en om te koken. Aardgas zorgt namelijk voor CO2-uitstoot en daarmee voor opwarming van de aarde. Die overstap – ook wel energietransitie genoemd – vraagt om geduld.

Nieuwbouw verplicht aardgasvrij per 1 juli 2018

Nieuwbouwwoningen in Heerenveen krijgen geen aardgasaansluiting meer. Vanaf 1 juli 2018 is er de wet voortgang energietransitie (wet VET). Hiermee verdwijnt het verplicht aansluiten op het gasnetwerk bij nieuwbouw. Want aardgas is niet duurzaam en bovendien is de voorraad gas niet oneindig. Ook moeten we ons aan de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs houden om minder CO₂ uit te stoten. Aardgasvrij is dus de nieuwe standaard in woningen.
Alleen in bijzondere gevallen kunnen we ontheffing verlenen.

Alle woningen aardgasloos

In het boekje Toolkit Aardgasvrije Nieuwbouw voor Kavelkopers_Heerenveen (PDF 1 MB) leest u wat aardgasvrij wonen voor u betekent. Van wooncomfort tot technische en financiële oplossingen

Ongeveer 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 gasloos zijn. Maar hoe pak je dat aan? De website van Milieucentraal staat vol met tips en goede voorbeelden.

In de basis gaat het om vijf zaken:

  • Isolatie

Om warmte in het huis te houden, is isolatie belangrijk. Zoals isolatie van dak, spouwmuur en de vloer, maar ook HR++ glas is nodig.

  • Elektrisch koken

Voor koken is er al jaren een aardgasloze oplossing: elektrisch koken met een inductieplaat. Daar hebben al veel mensen ervaring mee. Een inductie kookplaat is de zuinigste manier om elektrisch te koken. Extra voordelen: de kookplaat is heel makkelijk schoon te houden, het is veiliger dan een gasvlam, en er komen geen verbrandingsgassen in huis.

  • Verwarmen

In plaats van de hr-ketel op aardgas zijn er verschillende mogelijkheden, de één duurzamer dan de andere:

een volledig elektrische warmtepomp (per woning of samen met een blok huizen)
een hybride warmtepomp: een kleine elektrische warmtepomp samen met een hr-ketel (dit is duurzaam als het aardgas vervangen wordt door groen gas)
een warmtenet in de wijk (stadsverwarming), waar je woning op is aangesloten
infraroodpanelen (alleen in bepaalde situaties duurzaam)
een pellet cv-ketel of biomassaketel op resthout.

  • Ventileren

Goede ventilatie is nodig voor gezonde lucht in huis. Er zijn ventilatiesystemen die de warmte van de lucht die het huis uitgaat gebruiken om de nieuwe, frisse lucht van buiten alvast op te warmen. Zo heb je met weinig extra energie toch een gezonde lucht in huis.

  • Besparen

Wat je niet gebruikt kost je niets. Korter douchen, geen ruimtes verwarmen die je niet gebruikt en doe het licht uit als je niet in de ruimte bent. Meer eenvoudige bespaartips vind je op de website van Milieucentraal.