Reuzen

Ferd Crone & Hans Achterbosch – Reuzen 2019

Voorgaande jaren hebben we al wat coryfeeën op het gebied van duurzaamheid voorbij zien komen als Duurzame Reuzen op de Reuzedei in Akkrum . In 2019 was dit even anders. Niet één, maar twee Reuzen in 2019. Ze zijn zeer verschillend, maar beide met hetzelfde doel: een duurzame toekomst!

Ferd Crone

Ferd Crone was tot en met juni 2019 Burgemeester van Leeuwarden. Nu lid van de 1e kamer voor de PVDA – een kans die in 2018 op zijn pad kwam – een grote eer en in een belangrijkere positie dan ooit. Crone heeft een groot groen hart aan zijn burgemeesterschap overgehouden met een duidelijk actie-instelling. Als burgemeester kan hij dat achter de schermen als geen ander in praktijk brengen. Voor veel mensen is het onbekend welke grote bijdrage Crone heeft geleverd om Friesland als koploper voor Duurzaamheid op de kaart te zetten. Daarover heeft Ferd Crone in Akkrum een boekje open gedaan. Een boeiende spreker, met aanstekelijke Westerse humor die ons Friezen goed past. De eretitel ‘Groenste burgemeester van Nederland’ komt hem zonder twijfel toe. En deze groenste Burgemeester van Nederland, heeft afscheid genomen als Burgermeester op de Reuzedei!


Hans Achterbosch

Hans Achterbosch is een zeer veelzijdige ondernemer, architect, pionier, inspirator, visionair en bovenal avonturier. Wat is er voor de generaties na ons en een goede toekomst echt nodig? Het antwoord daarop leidt hem in zijn handelen, daarin geïnspireerd door de woorden van Abraham Lincoln ‘Whatever you are, be a good one’. De grote urgenties om daadwerkelijk met nieuwe innovaties te komen, laat hij zien door CO2 neutraal te bouwen, door het ontwerpen van energie leverende gebouwen en het sturen op een meer circulaire economie c.q. architectuur. Door zijn zorgen te beschouwen en het publiek te confronteren met indrukken en getallen, heeft hij ons meegenomen in zijn ervaringen tijdens klimexpedities en deelde hij zijn inzichten die hebben geleid tot prachtige projecten in binnen en buitenland. Een lezing met inspirerende voorbeelden, schokkende feiten en praktische oplossingen.