Deelnemers

Deelnemers 2023

Dit jaar staat een record aantal deelnemers op de Duurzame markt. Er is een heel divers aanbod van meer dan 50 ondernemers die op een duurzame manier hun producten of voeding produceren.

Bent u ook nieuwsgierig, wie er allemaal zullen zijn en wat u zoal kan verwachten. Hieronder stellen onze deelnemers zich voor:

BIOLOGISCHE LIMONCELLO – BROUD TROCH FREONEN – ARMANDA DE GRIES

Verkoop van eigen gemaakte biologische limoncello en arancello.  Limoncello is een populair Italiaans citoenlikeurtje wat je ijs- en ijskoud drinkt. Arancello is de sinasappel variant. Van beide kun je ook een heerlijke spritz mee maken en vele andere verrassende combinaties!

Verkoop van plaatselijke gebrouwen bier “Broud troch Freonen” . Broud Troch Freonen is opgericht door vier vrienden uit Akkrum. Vrienden met een groot gevoel voor smaak en kwaliteit. Want bier brouwen vraagt om passie en vakmanschap. De vrienden bieden voor elk moment een passend bier.

Door vrienden. Voor vrienden. Tsjoch!

BAGSBYMIJA

Bij Mija kun je terecht voor alles op kleding gebied. Van reparatie tot maatkleding. Wij zijn een specialist met betrekking tot het hergebruiken van materiaal. Daarom maken wij in ons atelier kleding, tassen en accessoires van afgeschreven materiaal zoals reclame/festivalbanners, airbags, tenten, denim, bankstellen leer, wollen dekens en kleding overstock.

De tassen worden verkocht onder ons label Bagsbymija en de kleding onder Pointsmade.

Tevens kun je bij ons een mode opleiding volgen en geven wij workshops en trainingen op het gebied van circulariteit. Er zijn genoeg materialen en machines aanwezig in ons atelier. 2 studenten uit deze opleiding zijn gestart met hun eigen tassen label VluV bags.

BIOBOER PIETER

Sinds een aantal jaar beschikken wij over een eigen pakstation. Dit houdt in dat ons bedrijf gecertificeerd is om biologische eieren te leveren aan bijvoorbeeld winkels, restaurants en zginstellingen. We sorteren de eieren en controleren ze op kwaliteit. Daarna verpakken we de eieren in verschillende maten en hoeveelheden. De doosjes worden voorzien van ons visitekaartje, alle nodige informatie en eventueel barcodes. Daarnaast kunnen we deze folders, visitekaartjes en eventueel postermateriaal meeleveren ter promotie. Lijkt het u ook interessant om onze eieren af te nemen? Neem contact met ons op! 

DE IJSBOERDERIJ BOEREIIS

Heerlijk ijs gemaakt van de verse melk van onze eigen koeien! Op onze ijsboerderij Boereiis (tussen Terherne en Akkrum) maken wij sinds 1999 heerlijk vers roomijs. Van de verse melk van onze eigen koeien en Italiaanse grondstoffen wordt op ambachtelijke wijze, heerlijk Fries roomijs gemaakt. Het hele jaar door heeft u keuze uit verschillende soorten ijs, waaronder ook sorbetijs en suikervrij ijs.

BOOT AKKRUM

“Met hoeveel pk kan ik deze elektromotor vergelijken? Hoe werkt dat nu met die accu’s? Hoe snel kan ik varen? Hoe lang kan ik varen? Waarom zou ik elektrisch gaan varen? Vragen die wij dagelijks van onze klanten horen. Hier willen we u graag over informeren. Op de Reuzedei kunt u kennis maken met de verschillende type’s Torqeedo en E-propulsion elektromotoren. Zien we u op 20 mei op de Reuzedei?

COCOON CONCEPT STORE

Dit is een plek waar je inspiratie op kunt doen om je leven wat groener te maken. Een winkel waar je juist die dingen kunt vinden waar wij het “Love at first sight” gevoel bij hebben. Nieuw design en mooie vintage items. Bij ons vind je ecologische,-en in eerlijke omstandigheden vervaardigde producten. Kortom een winkel met een passie.

CRESI

-Geld laat de wereld draaien, liefde laat de wereld zien- (Diggy Dex)
CRESI is de marktplaats waar je met je aankoop het verschil kunt maken. Het is een podium voorhandwerkers uit Afrika om hun talenten en vaardigheden aan Nederland te laten zien en ons kennis te laten maken met prachtige handgemaakte producten. Producten gemaakt van afvalmaterialen, gerecyclede materialen en/of natuurlijke materialen. Maar bovenal producten die met liefde zijn gemaakt. Met de verkoop stimuleren we de werkgelegenheid en economische mogelijkheden voorde makersom een stap voorwaarts te maken. Gelijke kansen voor iedereen en bijdragen aan talentontwikkeling vinden we erg belangrijk. Beide zorgen ervoor dat traditionele handwerktechnieken, die generatie op generatie zij overgedragen, behouden kunnen blijven. Door afvalmaterialen en gerecyclede materialen te gebruiken, dragen we bij aan een schonere leefomgeving en daarmee een beter milieu. CRESI gelooft in de kracht van bewust consumeren; Wie heeft mijn product gemaakt? Waarvan is mijn product gemaakt? En wat bereik ik met mijn aankoop?
Samen de wereld een stukje mooier maken.

DDOP

Bij De Duurzame Oplossing zijn wij ervan overtuigd dat je een succesvolle energietransitie bereikt met laagdrempelige, relevante en complete informatie. Info waarmee ook jij de vraag “wat betekent dit voor mij?” kunt beantwoorden. Om dit te bereiken, hebben we jouw hulp nodig! Om samen te bouwen aan een duurzame wereld is het belangrijk dat jij feedback geeft op ons platform. Mede door jouw inbreng maken we van een bezoek aan onze website een prettige ervaring die aanzet tot het verduurzamen van de eigen woning!

BLOEMENBOETIEK “de Vlijtige Lies”

Bloemenboetiek “de Vlijtige Lies” in Akkrum verzorgd al vanaf 1992 uw bloemwerk in Akkrum en omgeving

Met onze creativiteit, kwaliteit en service bouwen we een goed contact op met onze klanten. Wij verzorgen o.a. boeketten, 
rouwarrangementen en (balie)bloemstukken en ook voor leuke cadeauartikelen en bloempotten bent u bij ons aan het goede adres. De Vlijtige Lies is aangesloten bij Euroflorist en WY Bloemisten.  Wij waarderen je bezoek aan onze winkel.  Wil je langskomen voor bijvoorbeeld een mooi boeket of prachtige buitenplanten als cadeau of voor jezelf? Er is volop keus in onze winkel.

DOOEK

Mijn naam is Giovanni Hendrik en ik ben de mede-oprichter van DOOEK vershouddoeken; het groene alternatief voor plastic- en aluminiumfolies. Dooek vershouddoeken zijn ecologische bijenwasdoeken, die worden gebruikt voor het duurzaam bewaren van eten. Ze zijn niet alleen plasticvrij, herbruikbaar en recyclebaar, maar ook nog eens voorzien van een leuk design.

Een bijenwasdoek heeft twee belangrijke functies:

  • Herbruikbaar en vervangt daarmee wegwerplastic (vershoudfolie, aluminiumfolie, boterhamzakjes, e.d.)
  • Antibacterieel en ademend, waardoor eten langer bewaard kan worden en voedselverspilling tegengegaan kan worden.


DROOMSMEDERIJ

Goudsmid met een passie voor edelstenen. Als goudsmid maak ik sieraden die passen bij jou. Samen bespreken we je wensen en tijdens dit gesprek krijg ik vaak al beelden of ideeën door. Steeds vaker kreeg ik vragen als “ik wil graag een ring met een steen die bij mij past”. Voor mij een uitdaging om dit uit te zoeken en eigenlijk klopte dit altijd. Ik werk op gevoel en intuïtie, dit brengt magische momenten met zich mee. De maten van het gemaakte die de geboortedatum van de klant blijken te zijn. Muziek die langskomt van een overleden geliefde.

DUURZAME VERSIERING

Duurzame-Versiering is een jong en dynamisch bedrijf. Wij willen je inspireren om een groene keuze te maken bij de aanschaf van feestversiering. Met de producten die wij verkopen, kies jij voor duurzaamheid. De producten die wij verkopen zijn gemaakt van ecologische grondstoffen. Wil je meer weten? Neem een kijkje in de webshop of op onze website https://duurzame-versiering.nl/

DV CANDLES

DV Candles, een bedrijf wat vorig jaar begonnen is met het maken van kaarsen vanuit restanten die we branden voor mijn vader. DV staat voor Dirk Volkers, mijn vader, wie zonder dat hij het weet ons de motivatie heeft gegeven voor dit mooie bedrijf. Nu werken we met koolzaadwas, wat een 100% natuurlijk product is en niet schadelijk. Een prachtig milieuvriendelijk product.

EDIKS MILD VINEGAR

De lekkerste smaakverfijners uit ons mooie Friesland, Ediks! Sinds 1980 wordt Ediks, een heerlijke smaakazijn die vanwege de lage zuurgraad geen azijn mag heten, met veel liefde en kennis gemaakt. Sinds dit jaar ook beschikbaar voor de particuliere keuken! 

ESSENTIAL FOOD

Kom voor blije darmbacteriën naar onze Zeewier proeverij!

Essential Food is opgericht door orthomoleculair darmtherapeuten Jo-Ann en Marinde. Wij verkopen biologische & prebiotische producten ramvol essentiële suikers! Vrij van granen, soja, zuivel en geraffineerde suikers. Zeewier is duurzame voeding en verovert de wereld omdat er voor de teelt géén land, mest of zoet water nodig is. Zeewier is rijk aan mineralen, B en K vitamines, eiwitten en omega-3 vetzuren DHA en EPA. Wij hebben een zeewieren productlijn van brood-, thee- en zeewieren.

Kom jij ook bij ons proeven op het Foodplein tijdens de Reuzedei? Feeling Good with Essential FoodFEMIA’S CREATIE

Ik, Femia, maak van stofstalen en oude spijkerbroeken heuptasjes, boodschappentassen en sleuteletuitjes. Ook maak ik waszakjes. Mijn motto is  Reduce, Reuse & Recycle. Vanuit mijn vroegere werkkring is het idee ontstaan. 
Een gedeelte van de opbrengst doneer ik aan  Hart Voor Vrouwen

FRONNEKE DUURZAAM

Er wordt veel te veel weggegooid! Veel materiaal verdient een 2e leven. Wij maken tassen, kussens, vlaggenlijnen, knuffels en andere lifestyleproducten van dekens, banners, zeil, leer, kleding, etc. Ook maatwerk is mogelijk. Een klant kan zelf materiaal brengen of bij ons materiaal uitzoeken en aangeven welk product we ervan moeten maken. Of we bekleden een poppenwiegje. Of een herinneringskussen/-tas van kleding van een overleden dierbare. Afhankelijk van de vraag kijken we of we het kunnen maken.

Op zaterdag 10 juni geven we een workshop: “hoe maak ik met de hand van een mooie wollen deken een tas”. Bij onze kraam op de Reuzedei staan voorbeeldtassen. En geven we je graag meer informatie.

GEMEENTE HEERENVEEN & OMRIN 

Kom langs bij de interactieve stand van Gemeente Heerenveen en Omrin! 

Stap voor stap, en voor een groener! Gemeente Heerenveen staat dit jaar samen met Omrin op de Duurzame markt.  Zet een VR bril op van Omrin en leer alles over afval scheiden. Of wees een heuse detective en help te achterhalen wie de grootste energieslurper is in het spannende Escaperoom spel! 
 
Gemeente Heerenveen deelt gratis een Slimme Isolatiegids uit. Wil je direct meer weten over energie besparen of isoleren? Stel je vraag aan energiecoach Jinke of voorlichter duurzaam wonen Marije!  

HA-RA

Ha-ra staat al meer dan 50 jaar voor innovatie, kwaliteit, vertrouwen en voor persoonlijk advies en service. Jouw tevredenheid is belangrijk voor ons voor een duurzaam leven in harmonie met de natuur!

IEL EN MEAR

Paling uit het hart van Friesland. De vis die wij verkopen wordt door ons op duurzame wijze gevangen in de Friese wateren. Doordat wij dit zelf kunnen doen, kunnen wij garanderen dat de vis altijd vers is!

Nadat de paling gevangen is, roken we paling op ambachtelijke wijze, om jou de smaak van de lekkerste gerookte paling te laten ervaren.

IT PAKHUS

Heb jij een indicatie voor dagbesteding? Kom dan werken op It Pakhûs in Akkrum!

Kom eens een bakkie koffie halen. Altijd Welkom! www.itpakhus.nl

KALKVRIJ WONEN

Op zoek naar dé oplossing voor kalkaanslag? Heeft u genoeg van vervelende en schadelijke kalkaanslag in uw woning?

Met de Sensorsoft waterontharder heeft u een zelfregulerend, milieubewust systeem om voor altijd verlost te zijn van de kalkaanslag. Gun uzelf extra vrije tijd en bescherm uw woning en huishoudelijke apparaten met deze waterontharder. Nooit meer vervelende kalkaanslag wegschrobben of uw apparaten ontkalken. Door zacht water verdwijnen isolerende kalklagen op uw huishoudelijke apparaten. Hierdoor kunnen ze efficiënter hun werk doen en gaan langer mee. Bovendien bevordert de waterontharder de werking van alle wasmiddelen, waardoor u gemakkelijk 50% bespaart op zeep, shampoo, douchegel, badschuim en afwasmiddel. Daarnaast maakt de waterontharder kalkverwijderaars en vaatwaszout overbodig. “Een waterontharder bespaart dus tijd én geld! Dat levert op! “

KEYNODES  ENERGY

Opslag, productie, conversie en energiemanagement wordt steeds uitdagender. Pilots en het bouwen van systemen om te leren hoe goed ze werken is duur en tijdrovend. KeyNodes geeft inzicht in de performance en business case van energiesystemen voordat ze uitgebouwd worden. KeyNodes optimaliseert opwekking, opslag, conversie en het gebruik ervan om in het rendement te maximaliseren. 

KLASKE HAAR KOOKWORKSHOP

Ook dit jaar ben ik te vinden op de Reuzedei! Wie ben ik?? Ik ben Klaske en ik geef super gezellige kookfeestjes aan kinderen. Op de markt doe ik dat in het klein zodat ouders niet UREN hoeven te wachten op hun kinderen. Dit jaar maken we super gezellige bootjes. Want dat past natuurlijk perfect bij de Reuzedei. Ik neem de basis van het bootje mee. Daarna mag je hem zelf vullen met botercreme. Je mag een eigen zeil maken en je mag je bootje versieren, want het is tenslotte feest.

KLIEKJES COMPANY 

Wij zijn Kliekjes Company een bedrijf gefocust op het verduurzamen van de samenleving. Doormiddel van het ons product de “Kliekjes Kalender” wordt u geholpen met het creatief gebruiken van uw kliekjes. 

KRINGLOOP GROU

Wij staan voor het bevorderen van duurzaamheid in de breedste zin van het woord in Grou en directe omgeving. Dit doen wij door hergebruik van goederen te stimuleren maar ook door aandacht te schenken aan afvalscheiding, groene energie, een gezonde leef- en werkomgeving en participatie. Door verkoop van 2e hands spullen voor een kleine prijs, zorgen we ervoor dat de afvalberg vermindert. De Kringloop Grou staat tijdens de Reuzedei met een kraam vol mooie spullen die een tweede leven verdienen. Kleding, speelgoed, woonaccessoires, cadeaubonnen, je kunt er van alles krijgen.

OWNIEZ

Kleurrijke en unieke duurzame slippers gemaakt van 100% natuurlijk rubber. Bij Owniez Flip Flops ontwerpen we de mooiste prints in combinatie met trendy zolen en bandjes. Met onze slippers heb je iets speciaals aan je voeten en niet alleen vanwege het ontwerp maar ook omdat je loopt op een duurzaam product.

We hebben een grote kant en klare slipper collectie met veel verschillende prints welke allemaal te vinden zijn in onze webshop. Voor de Reuzedei in Akkrum hebben we een mooie selectie gemaakt waar je uit kunt kiezen. Als kers op de taart nemen we een aantal machines mee zodat je je eigen bandjes kunt versieren met parels, mooie glitter steentjes en studs.

Voor de allerkleinste creatieve slipper fans hebben we Owniez kleurplaat slippers. Neem een kleurplaat mee naar huis en laat je kinderen zelf kleuren. Als ze klaar zijn stuur of mail je de kleurplaat naar ons toe zodat wij het creatieve kunstwerk van je kind(eren) op onze duurzame slippers kunnen drukken. We bevestigen de bandjes en sturen ze per post naar je toe. Owniez slippers zijn verkrijgbaar vanaf maat 27-28 tot en met maat 47-48.

POTTLE

Glazen flessen zijn zoveel meer dan afval. Die lege fles is niet het einde van het product, het is een nieuw begin. Pottle is een sociaal & duurzaam bedrijf uit Leeuwarden dat glazen flessen upcycled in nieuwe producten. Ons verhaal dat kan jij straks op tafel zetten.

PUUR THEE ATELIER

Met veel liefde maak ik in mijn Puur Thee Atelier unieke en biologische thee melanges waarbij ik gebruik maak van de meer dan 50 kruiden en theesoorten. De basis van mijn theemelanges bestaat uit kruiden, groene thee en rooibos of zwarte thee. De grote en kleurrijke selectie gietijzeren theepotten en onderzetters die ik verkoop, maken een unieke theebeleving compleet.

SPARKBERRY

De gezondste snoepwinkel! Vader Jan en zoon Henk telen heerlijke blauwe bessen, kersen en ander zachtfruit in Burgum in het hart van de Friese wouden. Hiernaast maken ze van het fruit heerlijke sappen, jam, siroop en ander lekkers. De teelt wordt zorgvuldig aangepakt middels een regeneratieve aanpak, wat zich uit in een vrucht met veel smaak en een voedingswaarde waar je u tegen zegt! Geniet van de snoepjes uit de natuur; fruit, zoals fruit hoort te zijn. Gezond, maar oh zo lekker.

SPEELGOED &ZO

Jong geleerd is oud gedaan. Maak van kleins af aan een bewuste keuze in speelgoed om de fantasie en motorische ontwikkeling van uw kind (-eren) te stimuleren. Kom gezellig langs op de Reuzedei en maak kennis met de vele mooie merken die al bewust duurzaam kwalitatief speelgoed produceren.

STEPFUN GROU

Steppen met de steps van StepFun!

Steppen is een zeer sportieve manier van sporten voor alle leeftijden waarbij je jouw energie omzet in duurzaamheid. Steppen is gezond en draagt op een laagdrempelige manier bij aan een gezonde leefstijl. Steppen kun je doen in je eentje, in een groep, tijdens een bedrijfsuitje of een sportief uitje met vrienden of familie. Bij StepFun kun je alle kanten op, want we verhuren onze steps per dag, per week of per maand. Mocht je na het huren verslaafd zijn aan deze comfortabele step, dan kan Stepfun tevens zorgen voor de aankoop van je eigen step. De steps van StepFun zijn heel licht en makkelijk in gebruik; je rijdt zo weg! En binnen een uur step je makkelijk een tochtje van 12 kilometer. Zoek ons op op de Reuzedei, dan kan je gratis kennismaken met deze leuke manier van bewegen.
Sportieve groet Wienie en Nynke StepFun Grou.

STICHTING GRIEN AKKRUM NES

Beste Dorpsgenoot!
Ken je ons al? Wij zijn de Doarpstún Akkrum-Nes en wij zijn hard aan het werk om de schapenweide naast de Basisscholen stap voor stap om te toveren in een Voedselbos op basis van permacultuur. Kom je gezellig langs bij onze stand op de Reuzedei? Dan laten we je zien waar we zo dagelijks mee bezig zijn en wat onze verdere plannen zijn voor dit Tuinjaar! Wellicht wil jij dan ook Meitûnker (zo noemen wij ons zelf als vrijwilliger!) worden. Graag tot dan! Voor meer informatie kijk op onze website doarpstun.nl.

TASSEN, HANDGEMAAKT INEKE S.

Sinds maart 2020 ontwerp en maak ik tassen en manden. Dit is voornamelijk voor de kat en de hond van zachte materialen. dus van stoffen schuimrubber en met naald en draad. Het liefst van herbruikbare materialen!

THE MISSING LINK

Wij zijn een groep studenten van het NHL Stenden die voor school bezig zijn met een project, dit project houdt in dat je een duurzaam eigen product ontwerpt en dit uiteindelijk ook gaat verkopen. 

Wat houdt ons product in?
Wij hebben een riem geproduceerd die bestaat uit schakels, wanneer mensen een paar centimeter in omvang verliezen kunnen zij een schakel uit deze riem halen en dit voelt als een trofee en geeft de mensen extra motivatie.  The missing link is een bedrijf dat zich richt op mensen die op zoek zijn naar een fysieke graadmeter om hun afvalproces bij te houden. Het gedeelte van een fysieke graadmeter is dus ook wat ons onderscheid van de concurrenten. Wij positioneren ons als een bedrijf dat mensen helpt om hun afvaldoelen te bereiken en hen een gevoel van voldoening te geven bij elke stap.

VAN RENĖ

Van René maakt wonen leuker
René werkt dagelijks met veel plezier en passie aan de collectie met aandacht en zorg voor duurzaamheid en milieu. De collectie bestaat uit diverse manden, placemats, kussen, tassen en meer. Alles gemaakt van jute of zeegras. Voor een natuurlijke look voor in je huis.

ZEEPFABRIEK SUVER

Wij maken en verkopen onze natuurlijke zepen plasticvrij en op kleinschalige basis, vanuit Skuorre Lagom in Kollumerzwaag. Onze zepen zijn gemaakt van biologische plantaardige oliën, etherische oliën en natuurlijke kleurstoffen en toevoegingen. Ze bevatten dus geen synthetische stoffen, waardoor al onze zepen mild en verzorgend zijn voor huid en haar.

Omdat wij met onze producten graag willen bijdragen aan een betere, mooiere wereld, vinden we het belangrijk dat ook mensen die minder kans hebben op een hoopvolle toekomst mee profiteren van onze welvaart. Daarom doneren wij een gedeelte van onze winst aan onze samenwerkingspartner SheWorks – Made in Hope op de Filipijnen. Zo snijdt het (zeep)mes van heel veel kanten!

ZEEP NATUURLIJK

Wij maken en verkopen ambachtelijke zeep volgens de Cold Process Methode en wasmiddel gemaakt met natuurlijke grondstoffen.

EN NOG VEEL MEER DEELNEMERS:
Op de Reuzedei zijn ook nog onderstaande deelnemers te vinden:

DAN (Duurzaam Akkrum Nes)
Echte bakker Marten Boonstra
Eendenkorf vlechter
Plaatselijk Belang / repair cafe
Poiesz
SEFF
Slagerij Spijkerman
Sus&C
‘t Kaashuys
Volkstuin Akkrum
Willem Meesters Honing
Wolkom
Yné sinne farm samen met Heer van Zuylen

Deze lijst wordt regelmatig geüpdate, mocht u er toch iets op missen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Komt u ook op 20 mei ook naar de Reuzedei in Akkrum? Wij heten u alvast van harte welkom!