NK Zonnebootrace

Registratieplicht ‘snelle motorboot’ voor zonneboten

Vorig jaar is er tijdens de keuring – voorafgaand aan het NK Zonnebootrace 2017 – al aandacht aan besteed: de verplichte registratie van de zonneboot als ‘snelle motorboot’.

Registratie van de zonneboot is verplicht omdat deze onder een klein vaartuig (<20m) valt en sneller kan varen dan 20kmh. Ondanks dat het een wedstrijdboot betreft, wordt er gevaren op openbaar (niet afgesloten) vaarwater.

Afmetingen registratieteken:
Het RDW stelt eisen aan de afmetingen van het registratieteken dat goed zichtbaar op beide zijden van de boot aangebracht moet worden. Door deze grote afmetingen (Hoogte: 150mm, breedte: 100mm, stamdikte: 20mm) is het in vele gevallen moeilijk een geschikte plek te vinden om de registratie aan te brengen. Om deze reden mag er gekozen worden voor de afmetingen die gesteld zijn voor de registratieafmetingen voor waterscooters (Hoogte: 100mm, breedte: 60mm, stamdikte: 15mm).

Bij het plaatsen van het registratieteken moet rekening gehouden worden met de achtergrond waarop het registratieteken wordt gemonteerd. Donkere registratieletters dienen op een lichte achtergrond gemonteerd te worden, en lichte letters op een donkere achtergrond.

Wij adviseren om de registratie tijdig te regelen, zodat je alles binnen hebt voor de race in Akkrum.

Via onderstaande link vindt je tekst en uitleg over hoe de zonneboot als snelle motorboot geregistreerd kan worden bij het RDW.

Registratie particulier:
https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/vaartuigen