NK - deelnemers

Solar Boat Twente

Hoe bereiden de teams zich voor en wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? Deze week geven we het woord aan Solar Boat Twente Het team bestaat uit 14 studenten van de Universiteit Twente. 11 full-timers en 3 parttimers vanuit 7 verschillende studies variërend van werktuigbouwkunde, civiele techniek, creative technology en technische natuurkunde. 

Zijn er nieuwe ontwikkelingen t.o.v. vorige seizoenen?
Dit jaar maken we gebruik van een POD-motor. Dit houdt in dat de elektrische motor onder water zit in een aluminium behuizing. De motor zit dus direct achter de enkele schroef. Dat is ook anders t.o.v. vorig jaar want toen hadden we een contra roterende schroef. Wat speciaal is aan de POD-motor is dat deze speciaal ontworpen en gebouwd wordt voor ons, wat we samen doen met een van onze partners. Door de motor direct achter de schroef en onderwater te plaatsen wordt de motor direct gekoeld en worden efficiëntie verliezen in de aandrijflijn sterk verminderd (aangezien we geen overbrengingen hebben zoals tandwielen) . Daarnaast hebben we dit jaar nieuwe efficiëntere zonnecellen. Dit zijn silicium zonnecellen van Solbian.

Hoe bereiden jullie je voor op de race in Akkrum?
Voordat we deelnemen aan de race proberen we zo veel mogelijk testdagen in te plannen. We testen dan verschillende subonderdelen van onze boot en proberen zo alles te optimaliseren. Hiervoor hebben we een speciaal testteam en testplan opgesteld zodat er van te voren duidelijk is wat de beoogde doel van de test is.

Wat is de grootste uitdaging op dit moment?
Om de boot te assembleren voor onze onthulling op 25 april. Bovendien is het vinden van een nieuw team ook nog een mooie uitdaging wat ook momenteel speelt.

Wat zijn jullie verwachtingen en/of doelen voor Akkrum/dit seizoen?
Allereerst hopen we een betrouwbare boot te bouwen. We vinden het belangrijk om alle races goed uit te varen i.p.v. sterk wisselende resultaten. We gaan ons uiterste best doen om een podium plaats te halen in Akkrum. We hebben er in ieder geval heel erg veel zin in!